Yleisönosastokirjoitus

Lue kurssivihosta s. 91

Valmistele kirjoitustasi s. 92 – 93 ohjeiden mukaisesti. Tutustu kirjoitusohjeisiin (myös vastine).

(vara-aiheita s. 94 – 95)

Kirjoita napakka n. 200 – 300 sanan mielipidekirjoitus, joka olisi julkaistavissa jossakin sanomalehdessä.

Kirjoita oma tekstisi vastauksena (kommenttina tähän viestiin).

Otsikoi kirjoituksesi.

Tietoja Mika
Thats all folks!

8 Responses to Yleisönosastokirjoitus

 1. Jasmin says:

  Energiajuomien juominen

  Ihmisten kuulee joka päivä valittavan siitä, kuinka nuoret juovat energiajuomia. Mielestäni siinä ei ole mitään väärää jos juomia osaa ottaa kohtuuden rajoissa. Jokaisella toki on omat ’kohtuuden rajansa’, mutta ei juomisesta silti tarvitsisi valittaa. Juovathan aikuisetkin alkoholipitoisia juomia, eivätkä nuoret kovin useasti siitä valita, joten mielestäni nuorilla on aivan samanlainen oikeus juoda energiajuomia kuulematta valituksia juomisesta. On vähintään kohtuutonta, että yli 15 vuotiaille nuorille valitetaan energiajuomista, sillä juomien ikäraja on 15 vuotta. Kenelläkään ei siis pitäisi olla minkäänlaista oikeutta valittaa juomisesta jos nuori on yli 15 vuotta. Esimerkiksi, jos nuorella alkaa koulu viitenä päivänä viikossa 8 aamulla, voi hän joutua heräämään todella aikaisin ehtiäkseen kouluun. Iltapäivään asti pitäisi siis jaksaa koulussa virkeänä, kuunnellen opetusta. Jotain pitäisi vielä jäädä päähänkin. Jos tämä kyseinen nuori juo päivän aikana välitunneilla energiajuomaa, mielestäni se on aivan sallittua. Nuori jaksaa tällöin paremmin iltapäivään saakka. Jos kyseinen nuori ei joisikaan energiajuomia, saattaa hän olla iltapäivän tunneilla aivan poikki jolloin opetuksesta ei jää minkäänlaista muistikuvaa. Juovathan alaikäiset alkoholiakin (jonka ikäraja on 18 vuotta), mutta siitä ei enää jakseta valittaa. On siirrytty energiajuomiin, joka on pienempi paha alkoholiin nähden. Äärimmäisenä tapahtumana energiajuomisten kieltämiselle voi olla se, että suurin osa nuorista siirtyy juomaan alkoholipitoisia juomia. Näin ollen toteaisin, että mielestäni ei saisi valittaa tai kieltää nuorten energiajuomien juomista, jos nuori on yli 15 vuotta.

 2. Kouluruokailu

  Nykypäivänä lukioissa ja yläasteilla keskustellaan suuresta asiasta, nimittäin nuorten ruokailuista. Vanhemmat ja opettajat ihmettelevät, kuinka yhä enemmän ja enemmän koululaiset ja opiskelijat syövät roskaruokaa ja vaarantavat henkensä sillä.

  Eräs suurin syy tähän on kouluruokailu tai oikeastaan sen ruoan taso. On ymmärrettävää, että opiskelija käy nopeasti välitunnilla hakemassa euron juuston tai käy syömässä kebabia, jos koulussa on ruokana aina puuroa tai jotain vastaavan laista, ei niin ruokahalua kiihottavaa, ruokaa.

  Nykyisen koululaitoksen ruokailun pitäisi olla kehittyneempi. Elämme sentään hyvinvointivaltiossa. Jokin on pielessä, jos päättäjien mielestä lautaselta irtoamattoman liisterimäisen puuron syönti on terveellistä. Eräiden lähipäivien tarkkailujenkin mukaan Suomen vankiloissa tarjottaisiin parempaa ruokaa kuin kouluissa

  Vanhempien verorahojen avulla pystyttäisiin hankkimaan paremmatkin ruoka-ainekset. Ei oppilas esimerkiksi kello 8 ja 16 välistä koulupäivää pelkän puuron voimalla. Koulun käytävillä kuulee kokoajan valituksia kouluruoasta, joten asialle pitäisi tehdä jo jotain.

 3. Miska says:

  CD-levyjen puolesta

  Nykyisessä tietokone ja netti keskeisessä maailmassa cd-levyjen ostaminen on tullut yhä harvinaisemmaksi. On Spotify, iTunes ja ties mitä muita musiikin lataus ohjelmia, joista suuri osa on laittomia. Onhan se vaivattomampaa vain ladata se biisi sieltä netistä, kun mennä kauppaan ostamaan se levy, mutta mitä silloin artistille jää? Yhä useampi lataa biisin netistä, jolloin artisti ei saa ”tuotteestaan” korvausta. Totta kai kappaleen voi ostaa iTunesista, jolloin rahaa menee artistillekin – vähän, muttä todella harva sieltä todellisuudessa mitään ostaa. Cd-levyistä menee enemmän rahaa artistille, jonka täytyy saada maksettua kaikki levyttämiseen menevät kulut. Jos kukaan ei ostaisi levyjä, ei kukaan niitä tekisikään, sillä se ei ole mitään halpaa hommaa. Sitä paitsi onhan cd-levyä mukava hypistellä ja lukea kappaleiden sanoja kuuntelun lomassa, toisin kuin tuijottaa tietokoneen ruudulla ”musiikin tahdissa” pyörivää kuviota.

 4. Anniina says:

  Bussin mölyapinat

  Takana voi joskus olla pitkäkin koulupäivä. Yöunet ovat voineet jäädä vähäisiksi, tai herätys on ollut todella aikainen, joten yli puolen tunnin matkan voisi käyttää nukkumiseen tai esimerkiksi läksyjen lukemiseen. Olen kuitenkin törmännyt ongelmaan: on lähes mahdotonta edes istua rauhassa, nukkumisesta puhumattakaan, kun linja-auto on täynnä juoksevia ja huutavia ala- ja yläkoululaisia.

  Jonkinlainen tapojen mieleen palautus voisi olla hyväksi. Ensinnäkin kannattaisi ottaa huomioon, ettei linja-auto ole ainoastaan koululaisille varattu, vaan julkista kulkuvälinettä käyttävät muutkin ihmiset.

  Riehumisesta eivät kärsi pelkästään matkustajat, vaan myös kuljettaja. Pahimmissa tapauksessa kuski joutuu itse menemään ja neuvomaan, miten toimitaan bussiin tultaessa ja sisällä käyttäytyessä, kun näiden pitäisi olla itsestään selviä asioita. Kuljettajakin ansaitsisi työpaikallaan työrauhan.

  En tarkoita, että jokaisen pitäisi istua selkä suorana, kädet ristissä ja mitään sanomatta. Mutta yleisen viihtyvyyden vuoksi äänenvoimakkuutta voisi pienentää ja varmistaa, että bussikäytävästä ei tehdä juoksumattoa.
  Kenellä on vastuu häiriköistä? Ehkäpä vanhemmat voisivat varmistaa, että heidän lapsensa tietävät miten bussissa käyttäydytään. Se ei nimittäin ole kuskin eikä matkustajan tehtävä.

 5. eerika says:

  Hienoa olla luuseri?

  Nykypäivänä kouluissa on hälyttävän paljon oppilaita, jotka näkevät opiskelun vain välttämättömänä pakkona ja asettavat tavoitteet niin alas kuin mahdollista. Pääasiallinen tavoite koulunkäynnin suhteen on vain selvitä mahdollisimman vähällä työllä ja mennä sieltä mistä aita on matalin.

  Koeviikolla oppilaat selittävät toisilleen ennen kokeen alkua, kuinka eivät ole lukeneet yhtään ja kuinka heille on ”ihan sama” miten koe menee. Ajatellaan aina että kyseessä on vain yksi koe, joten sillä ei ole väliä jos menee huonosti, pääasia että päästään läpi.

  Kun kokeita sitten saadaan takaisin, samat oppilaat ylpeilevät kavereilleen tuulettaessaan innoissaan, että ovat päässeet kokeesta läpi, paperissa komeillen alhaisimmat mahdolliset pistemäärät. Jos kokeesta tuurilla on sattunut tulemaan kutonen tai seiska, tulos on ylitsepääsemättömän upea, kaverit tulevat taputtamaan selkään ja kehuvat loistavasta suorituksesta.

  Mutta miten on niiden oppilaiden laita, jotka oikeasti saavat hyviä numeroita? Hehän ovat säälittäviä, koska jaksavat opiskella. Kympin oppilas on varmasti täysi nyhverö, eihän sellaisella varmasti ole muuta elämää kuin koulu. Vaihtoehtoisesti se vitosen oppilas on monien silmissä älyttömän siisti tyyppi.

  Olisiko aika muuttaa asenteita koulumyönteisimmiksi? Onko muka oikeasti ihailtavaa kun oppilaat saavat jatkuvasti toinen toistaan huonompia numeroita? Mitäs jos vaihteeksi pitäisimme hyviä arvosanoja tavoittelemisen arvoisina, emmekä pitäisi ”cooleina” henkilöitä, jotka pääsevät hädin tuskin kokeista läpi?

  Mitä jos se kympin oppilas olisi sittenkin hyvä tyyppi?

 6. Toni Kontinen says:

  Rollaattorit pois katukuvasta

  Rollaattoreja, noita kirottuja vanhusten liikkumisen apuvälineitä, näkee päivittäin toreilla ja jälkakäytävillä. Ne tuhoavat idyllisen suomalaisen kaupunkimaiseman. Ne ovat terveysriski. Ne aiheuttavat silmissämme suunnatonta kipua. Ne tappavat Suomesta turismin. Rollaattoreille tulee siis mielestäni etsiä sopiva loppusijoituspaikka ja kieltää niiden käyttö ja valmistus lopullisesti Suomessa ja mieluusti koko EU:ssa.

  Ennen vanhaa eivät ikäihmiset rollaattoreille kumarrelleet. He kävelivät keppi kädessä, selkä suorassa ja hymyillen. Nykyajan vanhus on ryhditön, molemmissa käsissään tuon helvetillisen laitteen kahvat ja naama niin mutrulla että irve käy. Rollaattori on ryöstänyt meiltä lähes jokaisen niistä entisajan ryhdikkäistä vanhuksista, jotka aina iloisin mielin lauleskelivat, tarjosivat lapsille makeisia ja puhuivat mukavasti. Nykyrollaattorimummon suusta kuulee vain perkelettä. Ennen oli paremmin.

  Rollaattorien kieltoa tukee ehdottomasti niiden aiheuttama terveysriski, joka on huomattavasti suurempi kuin tupakan ja alkoholin yhteensä. Pahojen rollaattoriteollisuuden suuryritysten propaganda ylistää rollaattorin terveysvaikutuksia, mutta todellisuudessa – laajalti arvostamani oman tutkimukseni perusteella – rollaattorien välittömässä läheisyydessä elävien kuolleisuus nousee jopa tuhat kertaisiksi verrattuna normaaliin ihmiseen. Miten hyvinvointivaltio voi sallia näin fataalisen laitteen?

  Suomessa on laajalti hyvää kallioperää, jonne nuo turmantuojat voitaisiin sijoittaa. Tietenkin tulemme varomaan pohjavesialueita, ettei ryhdittömyys ja äkäisyys leviä juomavesiin.

  Demokratian keinoin voimme yhdessä parantaa tämän katukuvamme syövän. Olkaa aiheesta yhteydessä päättäjiinne!

 7. Visa says:

  Hyvän musiikin puolesta

  Nykyään on muusikon ammatista tullut vähemmän kannattava nettipiratismista johtuen. Nykyisin on muusikoiden päätulo lähteenä keikat, joista ei saada niin paljon rahaa kuin voitaisiin saada levyjä myymällä. Mielestäni levyjen lataaminen ilmaiseksi on typerää, koska siinä varastetaan rahaa suoraan muusikoiden lompakosta. Esim. yhden kappaleen äänittämiseksi voidaan joutua tekemään 50 äänitystä.

  Levyjen tekeminen on kovaa työtä ja siitä pitäisi saada palkkansa.

 8. Lauri says:

  Ärsyttävimmät ihmiset?

  Maailma on täynnä ihmisiä ja kukaan ei ole täydellinen. Kyseisen faktan tietää jokainnen, mutta jokainen kykenee kontrolloimaan omaa käyttäytymistään. Kuitenkin arviomme oikeasta ja väärästä, kuin myös tarpeellisesta ja tarpeettomasta eroavat.

  Kaupungilla tapaa päivittäin tusinoittain ihmisiä, keillä ei ole surkean elämänsä ohella muuta elämän tehtävää kuin valittaa pienistä, vääristä tai olemattomista asioista muille kansalaisille. Nähtävinä ovat myös ”heikot sosiaaliset taidot” omaavat ihmiset, keitä voi usein bongata illalla örveltämässä ompelukoneen tzik-tzak kuviota pääkadun varrella. Tästä närkästyneenä ja turhautuneena haluaisinkin kysyä miksi?

  Vanhemmilla ikäluokilla, pääasiassa eläkeläisillä on tapana avata suunsa varsin useasti väärässä paikassa, väärällä tavalla ja olemattomin perustein. Tästä hyvä esimerkki lienee bussissa käyttäytyminen, mille on luotu aivan uudet etiketit. Liiallinen musiikin kuuntelu, keskustelu, syöminen tai vaikkapa yksin istuminen on ehdottomasti valituksen ja kirkonkirouksen arvoinen! Yleisemmin kuullessa sanat ” Minun nuoruudessani… ”, suositellaan käyttävän Mp3-soitinta koko rahan edestä, jos sellainen siis on..

  Huolenaiheenani eivät laisinkaan ole kaikki ikäluokat, mutta nuoret saavat myös maininnan illallisesta käyttäytymisestään. Vähän ehkä henkilökohtainen ja närkästyttävä tapaus ottaa sijaa yleensä viikonloppuisin, jolloin arjen ponnistelujen jälkeen on hyvä virkistäytyä. Tämä hyvin usein tarkoittaa muutamaa lasillista kuplivaa nautintoa, joskus jopa enemmänkin. Nautinnon määrässä en näe ongelmaa, vaan selkärangattomuudessa ja ”tiikerikännäyksessä”. Oheisella esimerkillä vetoan juomien poskettomaan varastamiseen ja siitä hymysuin nauttimisesta.

  Nämä jokseenkin pienet ja useasti toistuvat aiheet närkästyttävät, ja en ole ainut asiasta huolestunut!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s