Kerronta

Tehtävä s. 22 – 23. Merkitkää tehtävän numero ja vastatkaa omaan tehtäväänne. Kommentoikaa oman ryhmän muiden oppilaiden vastauksia.

Tietoja Mika
Thats all folks!

27 Responses to Kerronta

 1. leevi97 says:

  Tzau. Otan tehtävän 5.

 2. santeriharja says:

  mulle Sofia anto t3. Kirjotetaanko me tähän ne vastaukset?

 3. leevi97 says:

  Lasse ja Tiina, jotka molemmat pitävät kesästä ja suklaavoista ovat ajamassa Tiinan vanhempien kesämökille. Mökillä he aikovat kalastaa, uida ja grillata. varsinkin grillaamisesta he pitävät molemmat.
  Ajaessaan Juvan bensiksen ohi Tiina huomaa tienposkessa kuolleen karhun, josta hänelle tuleekin mieleen norjanretki 2009 loppukeväästä. Norjassa Tiina oli kalastusretkellä työporukan kanssa. Porukkaan kuului 7 henkeä ja kalastusseuran johtaja. Tiina ja Lasse olivat töissä samassa firmassa ja olivat tämän vuoksi myös norjassa samaan aikaan. He eivät tunteneet kunnolla ennen reissua. Reissun päällä he tutustuivat paremmin. Karhun osuus tarinassa on suuri. Tiina oli purolla ja karhu käveli hänen taakseen. Lasse näki tapahtuneen ja juoksi paikalle. Juuri ennen mesikämmenen hyökkäystä Lasse ampui karhun ja pelasti Tiinan varmalta ja veriseltä kuolemalta.
  Kuin tyhjästä Tiina palaa nykyhetkeen Lassen seuraan ja huomaa heidän olevan jo perillä.

 4. leevi97 says:

  Joo ”santeriharja”

 5. Noora says:

  Juu mulle tehtävä 1

 6. Noora says:

  1. a) Takauma määritelmä : Takaumalla tarkoitetaan sitä kun palataan tarinan nykyhetkeä edeltäviin tapahtumiin eli jo ohitettuun vaiheeseen. Takaumasta on kyse myös silloin kuin kertoja antaa esimerkiksi tietoa hahmon taustasta kesken kerronnan. Minä-kertojan kohdalla ei aiheuta suurta poikkeamaa tarinan järjestyksessä.

  Ennakointi määritelmä : Ennakoinnissa tuodaan esille tapahtumien päätös jo ennen kuin siitä on edes ollut puhe. Esimerkiksi F.E. Sillanpään Hurskas kurjuus -romaanissa kerrotaan heti alussa jo päähenkilön teloitus.

  b) Toisto ja nopeutus : Toistolla kerrotaan useaan kertaan asia, joka tapahtui vain kerran. Nopeutuksella taas pyritään lyhentämään tekstiä ja tarinan ajanjaksoa. Toistossa voidaan antaa monen henkilön näkökulma merkittävästä asiasta tarinassa ja silloin lukija voi miettiä, mikä on totta ja mikä ei. Nopeutuksella saadaan teksteistä lyhyempiä ja mukavampi lukuisia, koska liian yksityiskohtaiset asiat voivat olla tylsää luettavaa.

  c) Kehyskertomus määritelmä : Käytetään useita kertomuksia sisältävässä teoksessa. Se sitoo lyhyet kertomukset yhdeksi kokonaisuudeksi.

  Sisäkertomus määritelmä : Tarinaan upotettu lyhyempi tarina, vaikka satu tai kertomus. Sillä voidaan vaikka valottaa tapahtuman tai henkilön taustaa.

 7. santeriharja says:

  t3. a) ihana,kauniimpaa,vaaleanvihreä, pitkän, hyvät, puhtaat, kiltit, isoja, kultaisilta, pieniltä

  ihanampaa,koivuisessa, paksumpikin,ällöttävämpää, haisiko, kauheammalle, kauhealle, syvänvihreä, vihreä, sininen

  lopussa olevat adjektiivit ovat osa erikoisissa muodoissa. Nämä muodot on harvemmin käytettyjä, kuin alussa olleet.

  b) Ensimmäisessä kappaleessa tarinan kertoja on itse tapahtumien ulkopuolella oleva henkilö.
  Viimeisessä kappaleessa kertoja puhuu itse jollekkin tietylle henkilölle ja on itse keskeinen osa tarinaa.

  c) Alussa puhuva kertoja vaikuttaa olevan nuori henkilö, kun taas lopussa puhuva kertoja vaikuttaa iäkkäältä ihmiseltä,

 8. mä sain tehtävän t4

 9. tehtävä 4 s.22

  a) Millainen lukukokemus novelli oli?: Novelli oli mielestäni hyvin sekava ja outo, mutta silti jollain tavalla kiintoisa lukukokemus. Novellista pystyi lukemaan tapahtumien tarkoituksia rivien väleistä. Novellissa kuvailu oli tärkeässä roolissa, ja se toi novelliin eloa, vaikka tarina sinällään ei juuri edennyt kovin paljoa. Nämä kuvailut tekivät novellista mieluisamman lukukokemuksen. Novelli pitää lukea moneen kertaan, koska jotain asioita, joita siinä kuvaillaan on vaikea hahmottaa ensimmäisellä lukukerralla. Pidin novellista hyvin paljon.

  b) Kuka oli Carl Larsson, ja mistä hänet tunnetan?: Carl Larsson syntyi vuonna 1853 Tukholmassa ja kuoli 1919. Hän oli ruotsalainen kuvataiteilija ja hänet tunnetaan värikkäistä kotia ja perhettä kuvaavista akvarelleistaan. Larsson on koristellut myös monia Tukholman julkisista rakennuksista seinämaalauksin.

  c) Mitä ajatuksia novellin nimi herättää?: Novellin nimi on Carl Larsson. Ensimmäisenä mieleen tulee ruotsalainen aatelisperheen mies. Novellin voisi siis kuvitella olevan henkilökuva tai elämänkerta nimen perusteella. Nimi ei houkuttele lukemaan, eikä mielestäni sovellu tekstin nimeksi kovnkaan hyvin, sillä se ei ole tarpeeksi kuvaileva.

  d) Millaisen kuvan lukija muodostaa novellin päähenkilöstä?: Päähenkilön voidaan ajatella olevan muiden sivuhenkilöiden muodostaman perheen ulkopuolinen henkilö, eräänlainen tarkkailija. Päähenkilö oli tarkkaavainen ja kiinnitti huomionsa yksityiskohtiin. Jopa pientä kateutta oli havaittavissa, minkä huomasi minäkertojan tavasta puhua sivuhenkilöistä.Minäkertoja piti sivuhenkilöiden elämää ihanteellisena ja haaveili samanlaisesta elämästä. Lukija voi päätellä, että päähenkilö halusi kuulua joukkoon ja ikäänkuin häpesi omaa taustaansa.

 10. Tehtävä 2 sivu.22

  A) Novellin jakautuminen 3 osaan menee mielestäni näin: Ensimmäinen osa on novellin alusta kohtaan, jossa minäkertoja kertoo pienestä tytötä punaisella hatulla , sekä isosiskostaan, että tämän ystävistä. Perustelu: Ensimmäinen osa kuvastaa minä kertojan kuviteltua ihanne hetkeä/maailmaa hyvin yksityiskohtaisesti, sekä ihannoivasti.

  Toinen osa tulee yllättyksenä lukijalle. Kertoja paljastaa puheellaan, että kaikki olikin vain unelmaa rankan arjen keskellä. Toinen osa loppuu kohtaan, jossa kertoja kuvailee mielikuvilla 1800-luvun säätyläislakanaa Ruotsista.

  Viimeinen eli kolmas osa on novellin loppuosa. Perustelu: Kertoja pudottaa lukijat yksityiskohtaisesta unelmamaailmasta kurjaan ja mitäänsanomattoomaan arkeen. Kaikki olikin vain haaveilua paremmasta elämästä.

  B) Ensimäinen osa kertoo yksityiskohtaisesti sekä haaveillen kertojan unelma tilanteesa. Siltikin hän kuvailee isäänsä poissa olevaksi. Voisiko tämä olla pala totuutta kertojan maailmasta? Lukija voi itse päätellä mitä mieltä tästä on.

  Toinen osa: antaa katsauksen arkeen, sekä kertoo kertojan haaveilleen kaiken. Tämä on mielestäni novellin tärkein käännekohta.

  Kolmas osa: Lukijalle ns. paljastetaan kaikki eikä enää haaveilla mistään. Arki kerrotaan niin karuna kun se oikeasti on. Tämä osa on myös tärkeä, koska se pajastaa loppujen lopuksi mistä koko novelissa oli kyse.

  C) Minäkertoja on mielestäni elämäänsä kyllästynyt ihminen, joka haaveilee paremmasta ns. täydellisestä aatelisesta elämästä. Hän on mitä todennäköisemmin köyhästä perheestä, mutta silti hänellä on viellä elämänvoimaa sekä jaksaa haaveilla paremmasta elämästä. Ihannoi entisaikojen ”siveellisyyttä” Minäkertoja on novellissa hieman kateelllinen perheille, joissa on paremmin asiat kuin hänellä.

  D) Miljöön kuvaus on erittäin yksityiskohtaista sekä kuvailevaa. Koko miljöö kuvaillaan tuoksuja ja ääniä myöten. Lukijalle syötetään jatkuvasti mielikuva jotka elävöittävä miljöötä. Miljöön vaikutus tunnelmaan novellissa on suuri. Koko novelli periaatteessa perustuu miljöitten elävöittämiseen lukijalle, sekä näiden tunnelman vaihteluihin .

 11. Mika says:

  Tämähän sujui hyvin, varsinkin Niklaksella, Sofialla ja Nooralla erityisesti.

  • leevi97 says:

   En pidä viestistä. Kaipaan perusteluja miksi Niklas, Sofia ja Noora erityisesti suoriutui paremmin kuin esimerkiksi minä tai Santeri?

 12. laura7039 says:

  Mulla oli Leevin kanssa tehtävä 5. sivulta 22.
  Jorma, Johanna ja heidän lapsensa Liisa oli lähdössä ulkomaille, mutta ensin oli ajettava Helsinki-Vantaa lentokentälle 500km. He aloittivat matkan iloisin mielen, ajoivat moottoritietä nopeasti 100km tuntivauhdilla, että pääsisivät nopeasti perille. Matkankulku sujui vailla mitään ongelmia kunnes Johanna muisti, että unohti passinsa kotiin. Jorma alkoi saarnata miten hänelle kävi myös viime lomamatkan alussa aivan samalla tavalla. Jorma sanoi Johannalle – ” Miten sinä voit joka kerta unohtaa saman asian, näin on käynyt jo aivan liian monta kertaa!” Hetken muisteluiden jälkeen Liisa kuitenkin muistutti, että kannattaisiko kääntyä takaisin se hakemaan muuten ei keretä ollenkaan. Niimpä koko konkkaronkka kääntyi takaisin, haki passin, ja matka alkoi uudestaan. Kerkesivät he kuitenkin lentokoneeseen, joten loppu hyvin kaikki hyvin!

  • leevi97 says:

   Hieno tarina ja täyttää annetut ohjeet. Olisin halunnut selvennystä ”kääntymiseen”, kun en usko heidän kääntyneen moottoritiellä nopeasta 100km tuntivauhdista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: